How to import .pmd/.pmg models?

User avatar
ksrele
Posts: 748
Joined: 07 Dec 2012 00:05
Location: Subotica, Serbia

How to import .pmd/.pmg models?

#1 Post by ksrele » 20 Feb 2015 09:11

How to import .pmd/.pmg models?

User avatar
plykkegaard
Posts: 4472
Joined: 26 Oct 2014 13:42
Location: Denmark
Contact:

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#2 Post by plykkegaard » 20 Feb 2015 09:26

Need some more info here
Do you want to import in a 3D modeling program or use a new model you have made in game?

3 Modeling: Use Blender or Zmodeler 3

In game: Models are made available using sii files in the \def folder hierarchi
How depends on the type of model, vehicles can used directly, static models needs to be put in a map, unless it's an replacement model
Lastly everything needs to be compiled in to a mod (basically a zip archive)
Office moved to Fort Collins, Colorado

User avatar
ksrele
Posts: 748
Joined: 07 Dec 2012 00:05
Location: Subotica, Serbia

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#3 Post by ksrele » 20 Feb 2015 10:03

Look, I don't know what are you talikng about...
.pmd is file that is model descriptor and .pmg is file that is 3D model. Both files are SCS's used in ETS2 game.

1. I need to import ORIGINAL SCS model into Blender. How to do that?
2. And, what if I wan't to import model that I made with "Blender2SCS" addon for Blender? What then?

I know how to make new model from empty scane but I don't want to do that.

User avatar
ksrele
Posts: 748
Joined: 07 Dec 2012 00:05
Location: Subotica, Serbia

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#4 Post by ksrele » 20 Feb 2015 10:05

Why is this topic here?
Did I posted it in SCSBlenderTools forum?

User avatar
plykkegaard
Posts: 4472
Joined: 26 Oct 2014 13:42
Location: Denmark
Contact:

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#5 Post by plykkegaard » 20 Feb 2015 10:21

I assume you already have extracted the source files using scs extractor?
ksrele wrote:I need to import ORIGINAL SCS model into Blender. How to do that?
use Blender2SCS addon to import models in Blender
ksrele wrote:I wan't to import model that I made with "Blender2SCS" addon for Blender? What then?
You can't or don't import 3D models
As I wrote it is controlled using sii files which you can find in the def folder
You need to create a mod package to use your changes/new models in game

Without knowing which type of models you are working with it's difficult to give more in depth information
Office moved to Fort Collins, Colorado

User avatar
ohaha
Posts: 17052
Joined: 07 Dec 2012 06:31
Location: Watchin' y'all
Contact:

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#6 Post by ohaha » 20 Feb 2015 15:39

Open Blender.
Click File -> Import -> SCS pmd
In the window which opens, browse to where you have base.scs extracted. You should see several folders there (automat, unit, model, prefab, vehicle etc.). You should be in the root of base.
At this moment, click the button labelled "set base path". You will see the text box filled with the path
Now browse to where your mod is extracted. You should see similar folder structure. DO NOT go to where the actual pmd is, but at the root of the mod.
At this moment, click the button labelled "set mod path".
Now you can browse to your pmd and select it, then click import.
If everything is correct and all required files exist (materials mainly, at the location specified in the pmd) it should work.
You can now save this as a .blend file, for later use.

PS. In case you talk about SCS tools, from what I understood, you cannot import pmd's, but only work with base SCS formats (pim or similar).
Retired, but still loving it.

Laxi
Posts: 309
Joined: 07 Dec 2012 17:00

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#7 Post by Laxi » 20 Feb 2015 15:58

... But couldn't you make pmg filter, Keda?

User avatar
50keda
SCS Software
Posts: 2708
Joined: 07 Dec 2012 11:59

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#8 Post by 50keda » 20 Feb 2015 16:38

@Laxi: https://github.com/SCSSoftware/BlenderT ... -you-start under 2. is your answer, why we are not implementing binary formats.

User avatar
ohaha
Posts: 17052
Joined: 07 Dec 2012 06:31
Location: Watchin' y'all
Contact:

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#9 Post by ohaha » 20 Feb 2015 16:40

tbh, you don't even need it
Blender2SCS already does the import. You can have them simultaneously... I bet you already have them.
So, import with Blender2SCS and work your way up from there...
Retired, but still loving it.

User avatar
Axel Slingerland
Posts: 9035
Joined: 22 Oct 2013 07:55
Location: The Lost Coast

Re: How to import .pmd/.pmg models?

#10 Post by Axel Slingerland » 23 Feb 2015 00:03

ohaha wrote:DO NOT go to where the actual pmd is, but at the root of the mod.
I think this may be the one key bit of information I was missing for a so called "simple Import \ Export 1.3 to 1.4 .pmd update"... Thanks, Ohaha! Image
You can call me Ax

Image

Post Reply

Return to “Frequently Asked Question (FAQ)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest