Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

User avatar
Crocko From Oz
Posts: 783
Joined: 31 May 2016 16:00
Location: NSW, Australia
Contact:

Re: Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

#61 Post by Crocko From Oz » 22 Sep 2020 00:59

The 1660 easily handles a solid 60fps in ATS and ETS2 with the roextended NPI settings + having SSAO set to high and other settings to high or ultra, except mirrors - and that's also using RTA's graphic hungry KW K200. With the fan left on auto the GPU runs at ~72-74C @ ~80% and if I manually set it to 100% it runs at ~65-68C.

User avatar
murdoch82
Posts: 1416
Joined: 16 Jul 2013 11:52
Location: Sweden
Contact:

Re: Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

#62 Post by murdoch82 » 22 Sep 2020 14:22

Only thing that bugs me about my new PC (running nvidia) and that I picked a card with the worst cooler I've ever had I think. Insane for a card that cost 500€ >_>
Image

PC: AMD Ryzen R5 3600X, 2x8 Hyperx Fury RGB 3200 Mhz, ASUS ROG Strix B450-F Gaming, Gigabyte 2060 Super, 2x LG 27GL650B-F 144 Hz 1 x ASUS 24" 60 hz 3x1080p, G29 H-Shifter

User avatar
R3CHingrado
Posts: 27
Joined: 22 Apr 2020 18:03
Location: Brazil

Re: Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

#63 Post by R3CHingrado » 22 Sep 2020 17:57

This is an important issue for me, as I have switched PCs about 3 times since I started playing ETS and, although the performance in most other games has improved or remained, ETS has dropped dramatically. I can't say anything, after all, my nootebook is terrible, but this drop in game performance is something that bothers me.

User avatar
vanhouten_cz
Posts: 78
Joined: 03 Mar 2017 15:09
Location: Ostrava, CZE
Contact:

Re: Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

#64 Post by vanhouten_cz » 25 Sep 2020 10:42

guys, I have problem with GPU temp and GPU fans since 1.38. My specs i5-2500k 4.0 GHz, 16 GB DDR3, RX 470 4GB) @ hd ready 720p

Before version 1.38: ultra settings + 400% . GPU had around 60°C, fans were running around 1400 rpm. From 1.38 is temperature around 85°C, Fans RPM at maximum. Game was running smoothly before, but it is running smoothly now. Only change is GPU temp and RPMs.

Now I try other GPU - GTX 1660s and same situation. 85°C and RPM at max. Anyone has problem with same at 1.38?

User avatar
Crocko From Oz
Posts: 783
Joined: 31 May 2016 16:00
Location: NSW, Australia
Contact:

Re: Why is ATS/ETS2 so badly optimized.

#65 Post by Crocko From Oz » 25 Sep 2020 23:35

See my comment above running a 1660 SUPER OC (factory settings); "With the fan left on auto the GPU runs at ~72-74C @ ~80% and if I manually set it to 100% it runs at ~65-68C."

NOTE: Both games are set to roextended NPI settings + having SSAO set to high and other settings to high or ultra, except mirrors

Since then I now set the fan @ 90% (via MSI Afterburner) and ATS and ETS2 both run @ ~60-65C with the occasional rise to ~72C in heavy forest areas only in ATS. In ETS2 the temp rarely goes above ~65C.

Post Reply

Return to “General discussion about the game”

Who is online

Users browsing this forum: flight50, Hobbykraftfahrer and 9 guests