lagging in cities

Post Reply
Kutlas
Posts: 1
Joined: 25 Aug 2017 22:25

lagging in cities

#1 Post by Kutlas » 25 Aug 2017 22:34

Hello i am wondering if someone on here can help with american truck sim i am lagging bad when i enter cities or even get close to them does any one have a solution for this

User avatar
BK Vissers
Posts: 5717
Joined: 05 Nov 2016 16:02
Location: DAF Factory, Eindhoven
Contact:

Re: lagging in cities

#2 Post by BK Vissers » 26 Aug 2017 12:00

If you're running ok except in cities then you're running into the same problem I did: your computer simply can't handle the added traffic and graphic density of cities. I gradually stepped down various graphics settings until it no longer happened.

GT182
Posts: 151
Joined: 10 May 2017 16:27
Location: New Castle, Delaware USA

Re: lagging in cities

#3 Post by GT182 » 28 Aug 2017 23:34

I'm running 24GB of added DDR3 Ram and I'm having problems too with lag. And not just in the cities. My GT 740 graphics card has 2Gb of DDR5 Ram. It gets so bad the game crashes, but I blame that on the 1.28 update because of corrupted/missing mod files. I had no problems with any of them missing before the update, and only a small bit of lag in the game. And it didn't cause the game to crash like it does now.
Truck it, don't Track it!

User avatar
Axel Slingerland
Global moderator
Posts: 8102
Joined: 22 Oct 2013 07:55
Location: The Lost Coast

Re: lagging in cities

#4 Post by Axel Slingerland » 29 Aug 2017 05:03

No matter how much memory you have, it won't speed up your CPU. BK Vissers is right. Step down your graphics settings, starting with Scaling, and Vegetation detail... That was what effected my old computer the most. By doing that I got it to a decent balance between good graphics and good performance. And remember to close everything else (browsers, email clients, etc.) before you start the game. Sadly, traffic density and map mods really effect slower computers.
You can call me Ax

Image

GT182
Posts: 151
Joined: 10 May 2017 16:27
Location: New Castle, Delaware USA

Re: lagging in cities

#5 Post by GT182 » 29 Aug 2017 23:52

Ax, I have an AMD FX Black 3.9 6 core processor so it shouldn't be a problem. It can also be overclocked if need be. All is shut down before I run ATS. The only thing running besides the sim is my Tracker IR 4. I'm pretty sure I'm running Direct X 11.
Truck it, don't Track it!

User avatar
flight50
Posts: 696
Joined: 20 May 2017 03:33
Location: Dallas/Ft. Worth, USA

Re: lagging in cities

#6 Post by flight50 » 30 Aug 2017 16:16

ATS runs on DX9 so DX11 has no effect I am sure. Also, you can't blame update 1.28 if mods don't work. Mods have to be updated, blame the mods or disable them. I run ATS/ET2 on a K2200 graphics card, i7 and 32 gigs of ram ( my workstation ). From time to time, I get frame rate drops in dense areas. I have my scaling at 100 and most settings on medium or low. I don't run map mods. Less mods the better for me. Game works great for my intent.
LOOKING TO BUY AN SKRS SHIFTER?
DO NOT BUY FROM CSIO TECHNOLOGIES

They'll take your payment immediately yet they show no signs of fulfilling orders,
I ordered mine July 6, 2017 and they WILL NOT communicate with me at all!
YOU HAVE BEEN WARNED!

Bocaj
Posts: 365
Joined: 14 Feb 2017 11:08
Location: Denmark
Contact:

Re: lagging in cities

#7 Post by Bocaj » 07 Sep 2017 18:20

Turn down your mirrors,, shadows and refleksion its very demanding on rhe system especially the mirrors
ETS2 + Going East DLC + Scandinavia DLC + France DLC + alot of xtra DLC's
ATS + New Mexico DLC + xtra DLC's
Image

Solo_Kamen
Posts: 323
Joined: 14 Jan 2016 16:33

Re: lagging in cities

#8 Post by Solo_Kamen » 11 Sep 2017 06:14

Shadows are draining the most CPU power with DX9 I think. I noticed a big improvement when decreasing that setting.
This game should really have update that makes it possible to use 4 CPU cores. Would be a blessing.

Post Reply

Return to “Gameplay Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests