ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

antaiir
Posts: 40
Joined: 27 Dec 2018 20:38
Location: Germany
Contact:

ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#1 Post by antaiir » 06 Sep 2020 16:57

Hello there,

i was running both games with pretty stable vsync capped 60 fps before 1.38 at highest graphics settings.

Since the update with SSAO i have fps drops down to 30, what still should be enough for fluid driving, but even with disabled SSAO i have stutters, while i have ~60 fps most of the time. My fps never drop below 30, so this stuttering is not fps dependent. It's like the whole game engine is slowing down for some milliseconds up to several seconds. You can hear this also by the clicking sound of your turn indicators, that is not equally rhythmic anymore, when this happens. Even with low settings i still have the stuttering.

See attached files for details. Before you ask: i have this behavior also on a completely new profile without any mods.

Thanks in advance.
Attachments
ats_game.log.txt
(35.53 KiB) Downloaded 24 times
ets2_game.log.txt
(52.89 KiB) Downloaded 35 times
DxDiag.txt
(96.88 KiB) Downloaded 31 times

User avatar
Madkine
Posts: 3182
Joined: 08 Oct 2018 16:35
Location: Australia
Contact:

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#2 Post by Madkine » 06 Sep 2020 23:07

Try adding these to your launch options in steam:

-mm_max_resource_size 40 and -mm_max_tmp_buffers_size 500

Momo.mods
Posts: 39
Joined: 27 Dec 2017 02:35

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#3 Post by Momo.mods » 15 Sep 2020 15:00

antaiir wrote:
06 Sep 2020 16:57
Hello there,

i was running both games with pretty stable vsync capped 60 fps before 1.38 at highest graphics settings.

Since the update with SSAO i have fps drops down to 30, what still should be enough for fluid driving, but even with disabled SSAO i have stutters, while i have ~60 fps most of the time. My fps never drop below 30, so this stuttering is not fps dependent. It's like the whole game engine is slowing down for some milliseconds up to several seconds. You can hear this also by the clicking sound of your turn indicators, that is not equally rhythmic anymore, when this happens. Even with low settings i still have the stuttering.

See attached files for details. Before you ask: i have this behavior also on a completely new profile without any mods.

Thanks in advance.
I have the same problem with 1.38. I agree with everything you said. It's not about the frame rate. It happens even while the frame rate is stable above 40 and SSAO off. It completely kills the immersion.

dantec116
Posts: 7
Joined: 05 Dec 2019 19:56

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#4 Post by dantec116 » 17 Sep 2020 22:31

Did you learn how to solve the problem? I'm very tired of these stuttering ...

bent
Posts: 413
Joined: 20 Dec 2012 15:27

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#5 Post by bent » 18 Sep 2020 17:24

I don't know if you play with owned trailers? And i don't know if this still works but At some point the games were stuttering if the player had owned trailers and stopped when they were sold.

antaiir
Posts: 40
Joined: 27 Dec 2018 20:38
Location: Germany
Contact:

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#6 Post by antaiir » 20 Sep 2020 07:50

@dantec116, i still have no solution yet :-/

@bent, yes i have owned trailers, but i had those long before this patch and had no issues with them. My game is not stuttering at "some point" as you mention, it's stuttering almost the entire time while it's running. But anyway thanks for the reply. :-)

User avatar
plykkegaard
Posts: 4008
Joined: 26 Oct 2014 13:42
Location: Denmark
Contact:

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#7 Post by plykkegaard » 20 Sep 2020 07:58

Did you add ressource and buffers to your launch properties as suggested?
Office moved to Fort Collins, Colorado

LarsG6
Posts: 6
Joined: 26 Dec 2019 09:48
Location: Netherlands

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#8 Post by LarsG6 » 22 Sep 2020 16:09

I got the same problem. Nothing changed before I updated it. Same settings as before. And without mods stuttering too. I downgraded the game, hopefully is this problem very soon fixed.

RaduH
Posts: 14
Joined: 25 Sep 2020 07:16

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#9 Post by RaduH » 30 Sep 2020 20:37

I have looked into stuttering a bit for a friend, although I don't play the game myself. I found some stuttering in SCS official youtube videos, and put in a bug report at viewtopic.php?f=275&t=289776

Do my findings seem related to what you are seeing?

Steelglove
Posts: 2
Joined: 03 Oct 2020 15:21

Re: ETS2 and ATS: stuttering since 1.38

#10 Post by Steelglove » 03 Oct 2020 15:23

I've got these huge frame drops when using a ownable trailer, it doesnt matter if I use the standard trailers or any modded ones.
It often happens when entering or leaving a big junction, or entering a city.
Anybody else experienced this and are there a fix for it?

I'm using the latest version 1.38.1.12, but I have had it since 1.37.

Post Reply

Return to “Technical Problems”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests